2. gezi provokasyonu

Kaos çetesi 40 gün sonra açılacak İstanbul'un yeni havalimanında sahneye çıktı. Terör örgütü üyesi 405 kişi sahte kimlikle gelerek havalimanı işçilerini provoke etmeye çalıştı. Halihazırda 35 bin kişinin çalıştığı, 26 bin kişinin konakladığı İstanbul Yeni Havalimanı inşaatında günlük 130 bin kişilik yemek pişiriliyor, 25 bin kişiye çamaşır temizleme hizmeti sunuluyor.

2. gezi provokasyonu

Giriş Tarihi: 16.9.2018 01:53 Güncelleme Tarihi: 16.9.2018 02:39

Kaos çetesi 40 gün sonra açılacak İstanbul’un yeni havalimanında sahneye çıktı. Terör örgütü üyesi 405 kişi sahte kimlikle gelerek havalimanı işçilerini provoke etmeye çalıştı

Türkiye'de kaos çıkarmak isteyenler bu kez gözünü 40 gün sonra açılacak İstanbul'un yeni havalimanına dikti. Gezi olayları ve 17-25 Aralık operasyonlarında hedef yapılan İstanbul'un yeni havalimanında açılışa sayılı günler kala provokatörler düğmeye bastı. İşçi kılığında havalimanına sızan terör örgütü mensupları ve Kandil vekilleri işçileri kışkırtarak eyleme zorluyor.
KAOS ÇETESİ SAHNEDE
Yeni havalimanında provokasyon önceki gün başlatıldı. Sabah 06:30 sıralarında küçük bir grup işçinin eylemi akşam saatlerinde 3 bin kişiye çıkarıldı. İGA'nın İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu, öğle saatlerinde işçi temsilcilerini dinledi. Masaya işçilerin temsilcisi sıfatıyla TKP/ML Tikko üyesi Özkan Özkancı'nın oturması dikkat çekti. İGA taleplerin dikkate alınacağını bildirmesine rağmen işçi temsilcisi sıfatıyla masaya oturan örgüt mensupları provokasyona devam edecekleri mesajı verdi. HDP'li vekiller Züleyha Gülüm ve Serpil Kemal Bay'ın da sabah saatlerinden itibaren koğuşlara giderek işçileri eylem için kışkırttığı öğrenildi.
405 KİŞİ SAHTE KİMLİKLE GELDİ
İstihbarat kaynaklarından alınan bilgilere göre, havalimanında işçi olmayan çoğu terör örgütüne üye 405 kişi sahte kimliklerle koğuşlara sızdı. Havalimanı şantiyesinde çalışan işçilerin kimliklerinin kopyalandığı, güvenlik noktalarından bu kimliklerle içeriye girdikleri tespit edildi. İşçileri "500-600 işçi öldü. Sesiniz niye çıkmıyor" diyerek provoke etmeye çalışanlar gözaltına alındı. İşçileri kışkırtanların büyük bölümünün DHKP-C, TKP/ ML terör örgütleri ile HDP'lilerden oluştuğu öğrenildi.
SOSYAL MEDYADAN ALMANYA DA ÇIKTI
Havalimanında işçiler üzerinden yapılan provokasyon sosyal medyadan da destekleniyor. 'Köledeğiliz' diye hashtag açılarak olay kışkırtılmaya çalışılıyor. Bu etiketle atılan twitlerin yüzde 55'inin Türkiye dışından atılması da dikkat çekici. Önceki gün başlayıp gece boyu açılan etiketlere en büyük desteğin de Gezi Parkı eylemleri sırasında 3. Havalimanı'nın durdurulmasını isteyen Taksim Dayanışma Platformu üyeleri ile Almanya'dan gelmesi meselenin işçi eylemi olmadığını kanıtlıyor. Yabancı haber ajansları da provokasyonu büyütmek için haberler geçiyor.
'İŞİMDEN ÇOK MEMNUNUM'
Havalimanı inşaatında 13 aydır çalışan işçi Kemal İlhan, bir arkadaşı vasıtasıyla havalimanında çalışmak için yönetime başvurduğunu söyledi. Başvurusu kabul olduktan sonra çok sevindiğini ve hemen İstanbul'a gelerek geçen yılın başında işe başladığını aktaran İlhan, işinden çok memnun olduğunu vurguladı. İlhan, "Buraya girmeden önce işsizdim. Mahalleden bir arkadaşım vasıtasıyla buraya geldim. 13 aydır buradayım. Temizlik, taşıma gibi işler yapıyorum. Ben buraya geldikten 5 ay sonra ailemi de getirdim" dedi.


HAVAALANINDA ŞEHİR HAYATI
İGA Havalimanları İnşaatı İdari İşler Müdürü Doğan Ayar, havalimanında 35 bin kişinin çalıştığını, 1.050 kişilik yemek ekibi ile günde 130 bin kişilik yemek çıkardıklarını söyledi. Yemeklerde kullanılan etlerin bizzat üstlenici firmanın ekipleri tarafından yerinde denetlendiğini dile getiren Ayar, yoğurdun mayasına bile bakıldığını, her ürün grubundan 2-3 ayrı tedarikçi firmanın bulunduğunu bildirdi.


KURU TEMİZLEME BİLE VAR
Ayar, günlük 25 bin kişiye çamaşırhane hizmeti sunduklarını belirterek, "Çamaşır yıkama ve kuru temizleme hizmeti sunuyoruz. İşçiler, kendilerine verilen fileler içinde elbiseleri çamaşırhaneye getiriyor. Onlar kayıt altına alınıyor. Temizlenen ve yıkanan elbiseler kendilerine söylenen zamanda onlara geri veriliyor" dedi. Ayar, havalimanında 1.050 kişilik yemek ekibi olduğunu, 725 kişilik de temizlik personeli bulunduğunu kaydetti. Ayar, "Yemekhaneler, lokaller, kamplar ve diğer alanlarda 7 gün 24 saat temizlik hizmeti sunuluyor" diye konuştu.



40 KİŞİLİK MÖNÜ EKİBİ
40 kişilik bir menü ekipleri olduğunu söyleyen Ayar, "Bu ekipte doktor, veteriner, çevre ve gıda mühendisleri, kimyager, işçi temsilcileri ve diyetisyen var. Onların ortak kararları ile üretime uygun olan yemekler işçiye sunuluyor" dedi.



İŞTE YALANLAR VE GERÇEKLER

YALAN: Bugüne kadar havalimanında 500 işçi öldü.
GERÇEK: Çalışmaların başladığı Mayıs 2015 tarihinden itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre, sağlık sorunları ve trafik kazası vakalarının da yer aldığı olaylarda 27 işçi hayatını kaybetti.

YALAN: Maaşlar zamanında ödenmiyor.
GERÇEK: Havalimanında İGA işletmesi taşeronlarla çalışıyor. Taşeron şirketlere maaş ödemezse yüklenici firma olarak devreye giriliyor. İşçiye para ödemeyen taşeronların sözleşmesi fesh ediliyor

YALAN: Servisler işçi sayısına oranla yetersiz.
GERÇEK: İşçilerin kamplardan çalışma sahalarına, yemekhane ve konaklama alanlarına rahat gidip gelmeleri için 800 servis aracı bulunuyor.

YALAN: Koğuşlarda tahta kurusu var.
GERÇEK: 725 temizlik personeli yemekhaneler, lokaller ve kamplarda 7 gün 24 saat temizlik hizmeti sunuyor

YALAN: Aç kalıyoruz, et yemekleri olmuyor.
GERÇEK: 1.050 kişilik yemek ekibi ile günde 130 bin kişilik yemek çıkarılıyor. Yemeklerde markalı ürünler kullanılıyor

YALAN: Yaşam halatı olmadan, inşaata çıkarılıyoruz. Çalıştığımız alanda ambulans bulundurulmuyor.
GERÇEK: 7 noktada biri tam teşekküllü olmak üzere revir var. 6 ambulans, 200 sağlık personeli görevde.

YALAN: İş güvenliği elemanları görev yapmıyor.
GERÇEK: 563 iş güvenliği uzmanı ile 293 sağlık personeli sahada görev yapıyor.

Üçüncü Havalimanı çalışanlarına A'dan Z'ye hizmet

Halihazırda 35 bin kişinin çalıştığı, 26 bin kişinin konakladığı İstanbul Yeni Havalimanı inşaatında günlük 130 bin kişilik yemek pişiriliyor, 25 bin kişiye çamaşır temizleme hizmeti sunuluyor.

Binlerce işçinin çalıştığı İstanbul Yeni Havalimanı inşaatıyla ilgili, işçilerin memnun olmadığı algısı oluşturulmaya çalışılıyor. HDP, havaalanına giderek işçilerin şartlarının çok kötü olduğu algısını oluşturmaya çalışıyor, eylemler yapılıyor. Provokasyon için alana giden vekiller, işçilerle konuşsa da amacına ulaşamıyor.

İstanbul Yeni Havalimanı inşaatında çalışan 35 bin personele, fitness merkezinden müzik atölyesine, bilardo ve langırt salonlarından halı saha ve basketbol sahasına kadar tüm sosyal imkanlar sunuluyor.

HAVAALANINDA ŞEHİR HAYATI

Günde 130 bin kişilik yemeğin pişirildiği, 25 bin kişiye çamaşır temizleme hizmetinin sunulduğu, nöbetçi yemekhanelerin, revirlerin, ambulansların bulunduğu inşaat alanında, market, kafeterya ve banka şubeleri de yer alıyor.

  "İŞİMDEN ÇOK MEMNUNUM"

Havalimanı inşaatında 13 aydır çalışan işçi Kemal İlhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok küçük yaşlarından beri çalıştığını, ancak 2015'te işsiz kaldığını söyledi.

İşsiz kaldıktan sonra Van'da uzun süre iş aradığını ancak bulamadığını dile getiren İlhan, iş bulamayınca bir arkadaşı vasıtasıyla havalimanında çalışmak için yönetime başvurduğunu söyledi.

Başvurusu kabul olduktan sonra çok sevindiğini ve hemen İstanbul'a gelerek geçen yılın başında işe başladığını aktaran İlhan, işinden çok memnun olduğunu vurguladı.

İlhan, "Buraya girmeden önce işsizdim. Mahalleden bir arkadaşım vasıtasıyla buraya geldim. 13 aydır buradayım. Temizlik, taşıma gibi işler yapıyorum. Ben buraya geldikten 5 ay sonra ailemi de getirdim. Ayrı kalmadık." dedi.

35 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR

İGA Havalimanları İnşaatı İdari İşler Müdürü Doğan Ayar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havalimanı inşaatının gece-gündüz demeden 3 vardiya halinde devam ettiğini belirterek, an itibarıyla burada 3 bin 500'ü beyaz yakalı olmak üzere toplamda 35 bin kişinin çalıştığını söyledi.

YEMEK, SERVİS, KAMP HİZMETİ

Havalimanı inşaatında çalışan işçilere sunulan hizmetlerden bahseden Ayar, inşaatta personele yemek, servis ve kamp hizmetleri verdiklerini aktardı.

"YEMEKLERDE HER ŞEYİN EN TAZESİ KULLANILIYOR"

Ayar, 1050 kişilik yemek ekibi ile günde 130 bin kişilik yemek çıkardıklarını kaydederek, yemeklerde kullandıkları etten sebzeye, gıdadan yağa kadar her şeyin taze olduğunu, yemek üretiminde Sağlık Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın üretimine izin verdiği markalı ürünlerin kullanıldığını anlattı.

Yemeklerde kullanılan etlerin bizzat üstlenici firmanın ekipleri tarafından yerinde denetlendiğini dile getiren Ayar, yoğurdun mayasına bile bakıldığını, her ürün grubundan 2-3 ayrı tedarikçi firmanın bulunduğunu bildirdi.

"40 KİŞİLİK MENÜ EKİBİMİZ VAR"

Ayar, "40 kişilik bir menü ekibimiz var. Bu ekipte doktor, veteriner, çevre ve gıda mühendisleri, kimyager, işçi temsilcileri ve diyetisyen var. Onların ortak kararları ile üretime uygun olan yemekler işçiye sunuluyor. 350 kritik noktada da gıda mühendisleri ve hijyen ekipleri ile denetim yapılıyor. Ayrıca bağımsız denetim kurumlarıyla çalışıyoruz." dedi.

İnşaatta çalışan 35 bin kişinin 26 bininin burada konakladığını aktaran Ayar, günde 130 bin kişiye yetecek kadar 5 öğün yemek çıktığını, çalışma sahalarında nöbetçi yemekhanenin bile bulunduğunu, acil ihtiyaçlara göre yemek dağıtımı yapıldığını bildirdi.

"KURU TEMİZLEME VE ÇAMAŞIR HİZMETİ SUNUYORUZ"

Ayar, günlük 25 bin kişiye çamaşırhane hizmeti sunduklarını belirterek, çamaşır yıkama ve kuru temizleme hizmetinden memnuniyetin üst düzeyde olduğunu bildirdi.

İşçilerin, kendilerine verdikleri fileler içinde elbiseleri çamaşırhaneye getirdiklerini dile getiren Ayar, onların kayıt altına alındığını, temizlenen ve yıkanan elbiselerin kendilerine söylenen zamanda onlara geri verildiğini söyledi.

Ayar, "1050 kişilik yemek ekibimiz var. 725 temizlik personeli var. Yemekhanelerimizde, lokallerimizde, kamplarımızda ve diğer alanlarda 7 gün 24 saat temizlik hizmeti sunuluyor." diye konuştu.

"MÜZİK ATÖLYESİNDEN FİTNESS MERKEZİNE, BİLARDODAN HALI SAHAYA HER ŞEY MEVCUT"

Ayar, "Çalışanlarımız için sosyal alanlarımız, halı sahalarımız, fitness merkezimiz, müzik atölyemiz, bilardo ve langırt saldnumuz, yazlık sinemamız, basketbol sahamız, kütüphanemiz, televizyon izlenebilen oyun salonlarımız var. Hobi grupları da bulunuyor. Personelimize bu hizmetlerin hepsi ücretsiz sunuluyor." ifadelerini kullandı.

MAÇ İZLEMEK İSTEYEN İZLEYEBİLİYOR

Kısa süre içerisinde kışlık sinemanın da hizmete açılacağını dile getiren Ayar, ayrıca Spor Toto Süper Lig maçlarını da isteyen personelin izleyebildiğini aktardı. Ayar, halı saha turnuvası düzenleyeceklerini, personelin 80 civarı takım çıkardığını, yaklaşık 3 ay sürecek turnuvanın ardından şampiyonlar ligi finali tadında kutlama yapılacağını anlattı.

Ayar, havalimanı inşaatında zaman zaman şenlik de yaptıklarını kaydederek, ünlü sanatçıların bu etkinliklerde sahneye çıktığını bildirdi.

KENDİ ARALARINDA MÜZİK GRUBU KURDULAR

Canlı müzik dinletileri de yapıldığını dile getiren Ayar, ayrıca personelin kendi arasında kurduğu müzik grubunun bulunduğunu, onların da küçük konserler vereceğini vurguladı.

MEVLİDHANDAN DOKTORA YOK YOK

Ayar, havalimanı inşaatında 8 büyük mescit bulunduğunu belirterek, hepsinin din görevlisinin bulunduğunu, dini gün ve gecelerde özel ilahi sanatçısı ve mevlidhan getirdiklerini söyledi.

İnşaat alanının 7 noktasında biri tam teşekküllü olmak üzere revir bulunduğunu ve 6 ambulansa sahip olduklarını ifade eden Ayar, 60'ı doktor olmak üzere 200 sağlık personeli istihdam ettiklerini aktardı.

Öte yandan havalimanı inşaatında market, kafeterya ve lokallerin de bulunduğunu dile getiren Ayar, sadece buraların özel işletmeciler tarafından işletildiğini bildirdi.

Ayar, işçilerin kamplardan çalışma sahalarına, çalışma alanlarından da yemekhane ve konaklama alanlarına rahat gidip gelmeleri için 800 servis aracı bulunduğunu aktaran ayar, bu servis araçlarının en eskisinin 5 yıllık olduğunu, düzenli bakımlarının yapıldığını, konforu üst seviyede tuttuklarını bildirdi.

"TÜM İHTİYAÇLAR BURADAN GİDERİLEBİLİYOR"

Ayar, "7 gün 24 saat sıcak suyumuz var. Özel çamaşır odalarımız var. A+ hastanelerde kullanılan kimyasallarla burada temizlik yapılıyor. Bizim için hijyen çok önemli. Hem yatakhanelerde, hem çalışma sahasında hem de diğer alanlarda hijyen birincil önceliğimiz." dedi.

BANKA ŞUBELERİ, ATM'LER

Burada bankaların şubelerinin ve ATM'lerinin de bulunduğuna dikkati çeken Ayar, ayrıca PTT'nin de haftanın belirli günlerinde mobil şube kurduğunu aktardı.

Ayar, İETT'nin şehir merkezine otobüs hizmeti olduğunu kaydederek, "Havalimanı inşaatında çalışanlar şehri görme isteği dışında tüm ihtiyaçlarını burada karşılayabiliyor. Sporunu yapabiliyor, arkadaşları ile sohbet edeceği mekanlara ulaşabiliyor. Zamanını çok iyi şekilde değerlendirebileceği fırsatlara sahip. Hem zorunlu hem sosyal tüm ihtiyaçları burada karşılayabiliyoruz." dedi.

..