Bugünü beklerken tarihe geçti! İngiltere'nin yeni kralı: Charles Philip
Buckingham Sarayı, 96 yaşındaki Kraliçe Elizabeth'in hayatını kaybettiğini açıkladı. Kraliçe 2. Elizabeth'in ölümüyle, en büyük oğlu eski Galler Prensi Charles İngiltere'nin yeni kralı ve devlet başkanı oldu. Charles ilk açıklamasında, "Sevgili annemin ölümü benim için çok üzücü" ifadelerini kullandı.
Bugünü beklerken tarihe geçti! İngiltere'nin yeni kralı: Charles Philip
Giriş Tarihi: 08.09.2022 21:21 Güncelleme Tarihi: 08.09.2022 22:39
Elizabeth'in ölümü kadar, kimin yerine geçeceği ve ne gibi değişiklikler yaşanacağı da merak konusu oldu.
ELIZABETH VASİYET ETMİŞTİ
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, geçtiğimiz aylarda, vasiyet niteliğinde bir mesaj yayımlamış,ölümünden sonra veliaht Prens Charles'ın kral olmasını, eşi Cornwall Düşesi Camilla'nın ise "kraliçe" olmasını istemişti.
Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Prens Charles için "Kral", eşi Camilla için ise "Kraliçe" unvanı kullanıldı.
YENİ KRAL CHARLES PHILIP
İngiliz basınının aktardığına göre; yas dönemi sona erince muhtemelen bir yıl sonra Prens Charles, Kraliçe'nin yerine resmen tahta çıkacak. Bunun için görkemli bir tören düzenlecek.
PARALAR DEĞİŞECEK, ASKER KIYAFETLERİ YENİLECEK
Prens Charles kral olduğunda farklı bir isim kullanacak. Ülkede paraların üzerindeki kraliçe resimleri de Prens Charles'inkilerle değiştirilecek. İngiliz marşı da değişecek. Ülkede kraliçenin simgelerinin yer aldığı polis ve asker kıyafetlerinin yanısıra pasaportlar da yenilenecek.
CHARLES PHILIP KİMDİR?
"İngiltere'de en uzun süredir tahtı bekleyen varis" Prens Charles, 1948'de, o zamanki Prenses Elizabeth ve Edinburgh Dükü Prens Philip'in en büyük oğlu olarak doğdu. Annesi 1952'de Kraliçe II. Elizabeth olduğunda, tahtın varisi için geleneksel unvanlar olan Cornwall Dükü ve Rothesay Dükü oldu. Taç giyme törenine katıldı.
8 yaşına kadar bir mürebbiye tarafından eğitildi, Berkshire'daki Cheam hazırlık okuluna ve ardından babasının okulda olduğu İskoçya'daki Gordonstoun Okulu'na gitti. Okulda geçirdiği zamandan hoşlanmadığını söylemesine rağmen okul müdürü oldu. 1966'da Avustralya'daki Geelong Okulu'nda iki dönem geçirdi ve Papua Yeni Gine'yi ziyaret etti.
PRENSES DIANA İLE YAŞANAN KAOS
Prens Charles ile Prenses Diana 1981 yılında, Londra'daki St Paul's Katedrali'nde evlenmişti. Üç çocuğu olan Charles-Diana çifti 1992'de ayrı yaşamaya başladı ve 1996'da resmen boşandılar.
Diana'nın 1997 yılında Paris'te bir otomobil kazasında ölümü ardından monarşi sarsılmış, bizzat Kraliçe alışılmadık şekilde eleştiri oklarına hedef olmuştu. Büyük kalabalıklar Londra'daki Kraliyet saraylarının çevresine Prenses'in anısına çiçekler bırakmak üzere toplanırken Kraliçe, ulusu yönlendirmek için mühim anlarda her zaman gösterdiği duruşu gerçekleştirmekte isteksiz görünmüştü.
PRENSES DİANA NASIL ÖLDÜ?
Prenses Diana 1997 yılında Fransa'nın başkenti Paris'te Pont de l'Alma tünelinde, bulunduğu aracın kaza yapması sonucu öldü.
Birlikte tatil yaptığı Dodi Al Fayed ile aracın sürücüsü Henri Paul da kazada yaşamlarını yitirdiler.
Al Fayed'in özel koruması Trevor Rees-Jones kazadan kurtuldu.
Yapılan soruşturmada sürücü Henri Paul'un kanında Fransa kanunlarında belirtilen 100 mililitre kanda 50 miligram ölçüsünün çok üzerinde alkol bulunduğu tespit edildi. Paul'ün 100 mililitre kanında çıkan 175 miligram alkol, sürücünün bir şişeden fazla şaraba denk bir alkollü içki içtiğine işaret ediyordu.
Sürücü, Prenses Diana ve Dodi Al Fayed'in aracını izleyen fotoğrafçılardan uzaklaşmak için sürat yaparken kontrolü kaybetmiş ve tüneldeki beton bir kolona çarpmıştı.
PRENSES DİANA, PANORAMA PROGRAMINDA NELER SÖYLEMİŞTİ?
1995 yılında yapılan Panorama mülakatı, İngiltere Kraliyet Ailesi'nin önde gelen bir mensubunun Kraliyet Ailesi ve kendi özel hayatı hakkındaki itiraflarıyla dünya kamuoyunu sarsmıştı.
Prenses Diana mülakatta meşhur "Bu evlilikte üç kişiyiz" cümlesini söylemiş ve
- Eşi Prens Charles'ın -şu an eşi olan Cornwall Düşesi- Camilla Parker-Bowles ile ilişki sürdürmesinin kendisine olan inancını ve güvenini sarstığını
- Kendisinin de bir ilişkisi olduğunu
- Bulimia ve kendine zarar verme gibi psikolojik sorunlar yaşadığını
- Prens Charles'ın kral olması halinde bu görevine uyum sağlayamayabileceğini
- Prens Charles'ın yanında çalışanların kendisine karşı bir savaş yürüttüğünü söylemişti.
- Panorama programını 20 milyon kişi izledi ve İngiltere gündeminde fırtınalar koptu.
Kısa süre sonra Kraliçe İkinci Elizabeth, oğlu Prens Charles ile Prenses Diana'ya birer mektup yollayarak boşanmalarını istedi.
Giriş Tarihi: 8.9.2022 20:33Son Güncelleme: 8.9.2022 21:36
Son dakika haberi | Kraliçe 2. Elizabeth hayatını kaybetti: Yeni İngiltere Kralı Prens Charles olacak!
Son dakika haberi... İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, 96 yaşında hayatını kaybetti. Kraliçenin naaşının yarın başkent Londra'ya götürüleceği belirtildi. Kraliyet ailesinden yapılan açıklamada, "Kraliçe bu öğleden sonra Balmoral'da huzur içinde yaşamını yitirdi." ifadesi kullanıldı. Kraliçe Elizabeth'in vefatının ardından tahta oğlu 73 yaşındaki Prens Charles geçecek. Ülkede 12 gün yas ilan edilecek.
Son dakika haberi... İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, 96 yaşında hayatını kaybetti. Kraliyet ailesinin Twitter hesabından yapılan açıklamada, Kraliçe Elizabeth'in, İskoçya'daki Balmoral Kalesi'nde hayatını kaybettiği belirtildi.
Açıklamada, "Kraliçe bu öğleden sonra Balmoral'da huzur içinde yaşamını yitirdi." ifadesi kullanıldı. Kraliçenin naaşının yarın başkent Londra'ya götürüleceği belirtildi.
YENİ KRAL 'CHARLES'TAN İLK AÇIKLAMA!
"Kraliyet Ailesi resmi sitesi yeni kral Prens Charles adına bir açıklama yayınlandı.
Sevgili Annem Majesteleri Kraliçe'nin ölümü, benim ve ailemin tüm üyeleri için en büyük üzüntü anıdır. Sevilen bir hükümdarın ve çok sevilen bir annenin vefatının derin yasını tutuyoruz.
Son dakika haberi: Kraliçe 2. Elizabeth hayatını kaybetti | Video
KRALİÇE, KOVİD-19'A YAKALANMIŞTI
İngiltere Kraliçesi'nin, 20 Şubat'ta Kovid-19 testi pozitif çıkmış, soğuk algınlığına benzer hafif belirtiler gösterdiği açıklanmıştı.
Geçen sonbahardan bu yana hareket sorunları yaşayan Kraliçe Elizabeth, o tarihten bu yana düzenli olarak baston kullanıyordu.
Kraliçe 2. Elizabeth, sağlık problemleri nedeniyle son dönemde parlamentonun açılışı ve tahta çıkışının 70'inci yılı kutlamaları gibi çeşitli etkinliklere katılamamıştı.
KRALİÇE ELİZABETH, CAMİLLA'NIN "KRALİÇE" OLMASINI İSTEDİĞİNİ AÇIKLAMIŞTI
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, tahttaki 70'inci yıl dönümüne ilişkin paylaştığı mesajında, veliaht Prens Charles kral olduğunda, eşi Camilla'nın "kraliçe" olmasını istediğini belirtmişti.
Prens Charles kral olduğunda, halkın kendisine verdiği desteğin aynısını Charles'a ve eşi Camilla'ya vereceklerini bildiğini dile getiren Kraliçe, tahttaki 70 yılı boyunca kendisine verdiği destek için de halka teşekkür etmişti.
21 Nisan 1926'da Londra'nın Mayfair semtinde Bruton Sokağı'ndaki 17 numaralı dairede dünyaya gelen Elizabeth, 6 Şubat 1952'de babasının ölümü üzerine kraliçe olmuş, 2 Haziran 1953'te resmi törenle taç giymişti.
Kraliçe, İngiltere tarihinin "en uzun süre tahta kalan hükümdarı" unvanını elde etmişti.
Güncelleme Tarihi: Eylül 08, 2022 22:05
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2022 21:213dk okuma
Sağlık sorunları nedeniyle doktorları tarafından acil olarak gözetim altına alınan İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth 96 yaşında hayatını kaybetti. Kraliçenin ölümüyle, en büyük oğlu eski Galler Prensi Charles İngiltere'nin yeni kralı ve devlet başkanı oldu.İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth İskoçya'daki yazlık ikametgah Balmoral Kalesi'nde yaşamını yitirdi. BBC Türkçe'de yer alan habere göre; İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth öldüğü anda, tahtın yeni sahibi veliahtı Galler Prensi Charles oldu. Bunun için bir törene gerek yok. Ancak Charles’ın Kral tacını takabilmesi için bazı aşamaların geçilmesi gerekiyor.
Gözden KaçmasınCHARLES NASIL ANILACAK?
Prens Charles öncelikle hangi isimle anılmak istediğine karar verecek. Kral 3. Charles olarak mı anılacak yoksa bambaşka bir isim mi alacak bunu kendisi belirleyecek.
Örneğin, büyükbabası 6. George’un ismi Albert’ti ancak tahta ortanca isimlerinden biriyle geçti. Charles dört isminden herhangi birini seçebilir ki bunlar; Charles, Philip, Arthur, George. Yalnızca onun değil oğlunun ünvanı da değişecek.
Veliaht Prens haline gelecek olan William, babasına ait olan Galler Prensi ünvanını otomatik olarak almıyor. Ancak yine babasına ait olan Cornwall Dükü ünvanını hemen alacak. Eşi Catherine de Cornwall Düşesi ünvanını...
Gözden KaçmasınRESMİ TÖRENLER
İlk 24 saat içinde Charles kral ilan edilecek. Bu ilk tören St James's Sarayı’nda Katılım Konseyi önünde gerçekleşecek. Bu konseyin üyeleri arasında kıdemli milletvekilleri, bazı üst düzey kamu görevlileri ile Londra Belediye Başkanı da yer alıyor. Bu törene 700’den fazla kişi katılabilir ancak süre darlığı nedeniyle toplanacak konseyin sayıca bunun altında kalması bekleniyor. 1952 yılındaki son konsey yaklaşık 200 kişi ile toplanmıştı.
Kral geleneksel olarak bu törene katılmıyor. Bu toplantıda Kraliçe 2. Elizabeth’in ölümü açıklanacak ve yeni hükümdarın ilanı sesli olarak okunacak. Bu ilanda kullanılan ifadelerde değişiklikler olabiliyor ama geleneksel olarak dualar ve bağlılık ifadelerinden oluşuyor. Giden hükümdar anılırken, yerini alana bağlılık dile getiriliyor. Bu ilan daha sonra Başbakan ve Canterbury Başpiskoposusunun da bulunduğu bazı üst düzey kişiler tarafından imzalanıyor.
KRAL’IN İLK BEYANNAMESİ
Katılım Konseyi geleneksel olarak bir gün içinde yeniden, bu kez Kral’ın da katılımı ile toplanıyor. İngiltere’de Kral ya da Kraliçe devletin de başı konumunda bulunuyor. Ancak örneğin ABD'de Başkanlığın değişiminde olduğu gibi bir yemin töreni ile göreve başlamıyor. Bunun yerine yeni Kral tarafından, geçmişi 18. yüzyıla giden bir beyanname okunacak. Trompetçilerin seremonisi sonrası Charles’ın Kral olduğu halka ilan edilecek. Bu anons St James's Sarayı’ndaki balkondan, bu iş için görevli kişi tarafından yapılacak.
TAÇ GİYME TÖRENİ
Sürecin sembolik olarak en önemli aşaması Charles’ın tacı giydiği tören olacak. Gerekli olan hazırlık nedeniyle bunun Charles’ın kral olarak ilan edilmesinin hemen sonrasında olması beklenmiyor. Kraliçe Elizabeth Şubat 1952’de tahta çıktı ama Haziran 1953’te taç giydi.
Son 900 yıldır taç giyme törenleri Westminster Kilisesi’nde yapılıyor. 1. William orada taç giyen ilk hükümdardı, Charles ise 40. olacak. Kraliyet düğünlerinin aksine taç giyme töreni bir devlet etkinliği ve bu nedenle de maliyeti hükümet tarafından karşılanıyor. Bu nedenle de davetli listesine de son noktada hükümeti onay veriyor.
Kraliçe 2. Elizabeth için dünya liderlerinden taziye mesajları
Güncelleme Tarihi: Eylül 08, 2022 22:21
ABD Başkanı Joe Biden, Kraliçe 2. Elizabeth’in ölümü üzerine tüm programlarını iptal etti. Biden'ın adına Beyaz Saray Sözcülüğü tarafından yapılan açıklamada, "Kalplerimiz ve düşüncelerimiz Kraliçenin ailesi ve Birleşik Krallık halkıyla" denildi.
Gözden KaçmasınUkrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Taziye mesajında "Ukrayna halkı adına en içten başsağlığı dileklerimi iletiyorum" dedi.
İngiltere'nin eski Başbakanı Boris Johnson, "Herkes çok derin, kişisel bir kayıp hissi yaşıyor" ifadelerini kullandı.
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, "Kanada'nın en uzun süre hüküm süren hükümdarı majesteleri Kraliçe 2. Elizabeth’in vefatını üzüntüyle öğrendik. II. Elizabeth, Kanada tarihinin büyük bir kısmını temsil etmiştir" mesajını paylaştı.
"KALPLERİN KRALİÇESİNİ ANIYORUM"
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise yayınladığı taziye mesajında, “Kraliçe II. Elizabeth, İngiliz ulusunun devamlılığını ve birliğini 70 yıldan uzun bir süre boyunca sağladı. Fransa'nın bir dostu, ülkesinde ve asrında kalıcı bir iz bırakan, kalplerin Kraliçesini anıyorum" dedi.
Gözden KaçmasınBirleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından yapılan açıklamada, "Liderliği ve bağlılığı nedeniyle dünya çapında takdir edilen Majesteleri Kraliçe II. Elizabeth'in vefatından dolayı derinden üzüldüm. Benim için iyi bir arkadaştı. BM'nin onlarca yıllık değişimi boyunca güven verici bir varlık gösterdi. Onun ömrü boyunca sarsılmaz bağlılığı hep hatırlanacak" ifadeleri kullanıldı.
Gözden Kaçmasın"ÖZVERİLİ LİDERLİĞİN VE KAMU HİZMETİNİN ÖRNEKLERİNİ OLUŞTURDU"
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise, “Majesteleri Kraliçe II. Elizabeth'in ölümünden derinden üzüldüm. 70 yılı aşkın bir süredir özverili liderliğin ve kamu hizmetinin örneklerini oluşturdu. Kraliyet Ailesine, NATO Müttefiklerimiz Birleşik Krallık, Kanada ve İngiliz Milletler Topluluğu halkına en derin taziyelerimi sunuyorum” açıklamasında bulundu.
Gözden Kaçmasın