Ünal, Akıncı Üssü davasında müşteki sıfatıyla beyanda bulundu
Giriş Tarihi: 20.9.2018 15:40 Güncelleme Tarihi: 20.9.2018 15:42
FETÖ'nün darbe girişiminde Hava Kuvvetleri Komutanı olan emekli Orgeneral Abidin Ünal, darbe girişimi başladıktan sonra aradığı Akıncı Üssü komutanı Hakan Evrim'in emirlerine uymadığını söyledi. Ünal, Ankara'da uçan uçakları indirmesini istediği Evrim'in "İndiremem. Durum bildiğiniz gibi değil. Benim hayatım da sizin hayatınız da tehlikede. Yanımdakiler de telefonu kapatmamı istiyor." dediğini ve telefonu kapattığını aktardı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde Hava Kuvvetleri Komutanı olan emekli Orgeneral Abidin Ünal, Akıncı Üssü komutanı Hakan Evrim'e darbe gecesi uçakları indirmesi emrini verdiğini ancak Evrim'in "İndiremem. Durum bildiğiniz gibi değil. Benim hayatım da sizin hayatınız da tehlikede. Yanımdakiler de telefonu kapatmamı istiyor." dediğini aktardı.
Ünal, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen Akıncı Üssü davasının duruşmasına müşteki sıfatıyla katılarak beyanda bulundu.
ABİDİN ÜNAL
15 Temmuz'da yaşadıklarını anlatan Ünal, bugüne kadar görülen duruşmalarda bazı sanıkların, hakkında yalan beyanda bulunduğunu ve kendisine iftira ettiğini söyledi.
Ünal, 15 Temmuz'da Hava Harp Okulu Yalova kampını denetlemek ve Korgeneral Mehmet Şanver'in kızının düğününe katılmak, 16 Temmuz'da da askeri hava lisesi ve hava meslek yüksekokulunun Aliağa'daki kamp eğitimlerini yerinde denetlemek maksadıyla bir hafta önceden planlama yaptığını belirtti.
Programa uygun olarak VIP casa uçağıyla Yeşilköy Atatürk Havalimanı'na indiğini, oradan dönemin Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Hasan Küçükakyüz, Hava Harp Okulu Komutanı Fethi Alpay, Hava Teknik Okullar Komutanı Ahmet Cural, Hava Kuvvetleri Eğitim Daire Başkanı Kemal Akçınar ile Yalova kampına intikal ettiğini anlatan Ünal, buradaki denetlemenin ardından saat 15.00 civarında Fenerbahçe Orduevi'ne geçtiğini bildirdi.
Ünal, hain darbe girişiminden sonra görülen davalarda sanık savunmalarında inkar ve iftiralara şahit olunduğunu belirterek, kampa plansız gittiği ve "Bu çocukları yormayın, akşama yorulacaklar" şeklinde talimat verdiği şeklindeki ifadelerin doğru olmadığını kaydetti. Böyle bir talimat vermediğini vurgulayan Ünal, kampa gelmeden önce harbiyeliler sabah sporundayken öğrenci alay komutanı tarafından "Yormayın çocukları" sözünün söylendiğinin Yalova iddianamesinde sabit olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
"Moda Deniz Kulübü'ndeki nikah ve düğün törenine katılmak için 19.00 civarında orduevinden emir subayım, koruma astsubayım ve 1. Ordu Komutanlığının tahsis ettiği koruma timiyle birlikte ayrıldım. Yoldayken 19.06'dan sonraki bir zamanda Hava Kuvvetleri Komuta Merkezi beni arayarak, Genelkurmay Komuta Harekat Merkezi emriyle askeri uçuşların durdurulduğu, havadaki uçakların indirilmesi emri geldiğini aktardı. Bu gelen bilgide darbe teşebbüsünü ima eden en ufak bir detay yoktu. Günler sonra öğrendiğimiz kadarıyla birkaç helikopterle MİT Müsteşarlığına yapılacağı ihbar edilen bir operasyona karşı alınmış bir tedbirmiş. Ben de Eskişehir Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi (BHHM) üzerinden işlemin derhal yerine getirilmesi emrini verdim. Eskişehir Hava Harekat Merkezi de benimle temasa geçmişti. 19.26'da Eskişehir BHHM havadaki tüm birimlere ve tüm birliklere emrin iletildiği bilgisini verdi. Bu arada Kurmay Başkanı Hasan Hüseyin Demiraslan beni arayarak aynı bilgiyi iletti. 'Neredesin?' diye sormam üzerine İzmir Özdere kampında olduğunu söyledi. 19.36 civarı salona ulaştım."
Ünal, saat 19.48'den sonra uçuş tahdidinde yumuşamalar gelmeye başladığını ve Suriye'ye yönelik hava savunma uçuşları, insansız hava aracı uçuşları, Solo Türk uçuşu ve planlı kurye uçuşlarının serbest bırakıldığını ifade etti.
Bu yumuşamanın hemen hemen tüm meydanları açık hale getirdiğini belirten Ünal, Genelkurmay tarafından yayınlanan uçuş yasağının askeri uçuşları durdurduğunu, bunun hava sahasını kapatma anlamına gelmediğini söyledi.
HAKAN EVRİM
"AKINCI ÜSSÜ KOMUTANI EVRİM, EMİRLERİ DİNLEMEDİ"
Ünal, sözlerine şöyle devam etti:
"Durum raporu vermek ve olası talimatları almak üzere 20.30 ve 21.05'ten sonra emir subayım Temel Karagöz ve özel sekreterim vasıtasıyla Genelkurmay Başkanı'na ulaşmaya çalıştım. 'Toplantıda, size döneceğiz' dediler. Aynı teşebbüsü Genelkurmay 2. Başkanı'na yaptım. Benzer cevaplar aldım. Sonradan öğrendiğim kadarıyla her iki makamın emir subaylığı FETÖ kontrolündeymiş. 21.53'te eşim arayarak Korgeneral Fikret Erbilgin'in eşinin aradığını ve Erbilgin'in evinden alınıp götürüldüğü bilgisini iletti. Ankara'da bulunan Kurmay Başkanı Vekili Tümgeneral Cevat Yazgılı'yı aradım. Durumu tespit ederek bana bilgi iletmesini istedim. Bu bilgiyi Korgeneral Şanver ile paylaştım ve bilgi beklediğimi söyledim. 10 dakikadan fazla zaman geçince Yazgılı'yı tekrar aradım ancak cep telefonundan jet sesi duydum. 'Ankara üzerinde F16'lar uçuyor' dedi. Saat tahminen 22.10'du ve o andan itibaren durumun bir darbe teşebbüsü olduğunu değerlendirdim. O ana kadar bir darbe teşebbüsü ihtimali aklımıza gelmediği gibi hiçbir kaynak da böyle bir bilgi iletmiş değildi. Durumu derhal Korgeneral Şanver'e bildirdim ve salondaki bütün generalleri toplamasını söyledim.
Havuz başına geçerken uçakların Akıncı meydanından kalkmış olduğunu tahmin ederek üs komutanı Hakan Evrim'i aradım. Üçüncü teşebbüsümde telefonu açtı. Aramızda şöyle bir diyalog geçti. (Ünal: Bu uçaklar senin mi? Evrim: Benim. Görevi ben verdim. Mecburum. Ünal: Böyle bir mecburiyet yok. Havaya uçak kalkmayacağına dair size emir verildi. Derhal indir o uçakları) dedim ve anayasal suç işlediğini söyledim. 'İndiremem. Durum bildiğiniz gibi değil. Benim hayatım da sizin hayatınız da tehlikede. Yanımdakiler de telefonu kapatmamı istiyor.' dedi ve telefonu kapattı. Sonraki aramalarda bir daha açmadı."
Havuz başında toplandıktan sonra bütün generallere hitaben "Birliğinden, üssünden uçak kalkan komutanlar divanı harpliktir. Derhal herkes birliklerine ulaşsın ve durumu kontrol altına alsın" dediğini belirten Ünal, 22.30 civarı 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar'ın aradığını, köprüler tutulduğu için geçemediğini söyledi. Ünal, Dündar'a, emniyetli bir yere geçmesi tavsiyesinde bulunduğunu, ayrıca emir subayına Yeşilköy'deki uçağın Sabiha Gökçen'e getirilmesini emrettiğini kaydetti.
"ALLAH BELASINI VERSİN"
Üs komutanlarından sadece 8. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Deniz Kartepe'nin 6 uçağın kalkış için hazır olduğunu rapor ettiğini anlatan Ünal, engel olunması talimatı verdiğini, onun da bunu harekat komutanına aynen aktardığını bildirdi.
Bir süre sonra Kartepe'nin uçakların kalktığını ifade ettiğini, kendisinin ise "Allah belasını versin." dediğini anlatan Ünal, bu durumu sonradan araştırdığını, üs komutanının talimatları ilettiği, kule ve harekat komutanının engel olmaya çalıştığını ancak pilotların sivil trafik pist içindeyken alelacele kalktığını öğrendiğini dile getirdi.
Bu sırada Korgeneral Şanver'in, bazı generallerin Eskişehir BHHM'de görev yapmak üzere yola çıkmaya hazırlandığını bildirdiğini, kendisinin de onay verdiğini ifade eden Ünal, bir süre sonra havuz başında bir toplantı salonuna indiklerini kaydetti.
Ünal, 18-19 general olarak bir kriz masası kurduklarını vurgulayarak, bu süreçte birçok telefon konuşması yapıldığını, ortamda bulunan generallerin ellerindeki bilgileri kendisine aktardığını ifade etti.
Kuvvette bulunan Yazgılı'nın arayıp Hava Kuvvetleri Harekat Merkezi'nin tuğgeneraller Kemal Mutlum ve Sami Özatak tarafından işgal edildiğini, kapıların da kilitlendiğini bildirdiğini, ayrıca Aydemir Taşçı tarafından cep telefonlarına da el konulduğunu söylediğini anlatan Ünal, Yazgılı'ya harekat merkezine girmesini emrettiğini ancak başarılı olamadığını öğrendiğini belirtti.
Ünal, Yazgılı'nın ayrıca genel sekreter albay Veysel Kavak'ın talimatlarıyla direniş olduğunu, ellerinin bağlandığını söylediğini, güvenlik grubunun sesini duymaları durumunda itaat edeceğini bildirmesi üzerine telefonda Yazgılı'ya itaat etmelerini emrettiğini kaydetti.
AKIN ÖZTÜRK, GECE UÇUŞU SANMIŞ
Veysel Kavak'ın duruşmada, kendisi için "15 Temmuz akşamı 20.00 civarında aradığını, bir kısım personeli karargaha çağırmasını bir kısmını da Akıncı Üssü'ne göndermesini istediğini" söylediğini belirten Ünal, "Bu tamamen yalan ve iftiradır." diye konuştu. Ünal, Kavak'ı o gece sadece 23.30 civarı Yazgılı ile görüştükten sonra arayıp onun emrine girmesini emrettiğini, başka bir görüşmesinin ise olmadığını söyledi.
AKIN ÖZTÜRK
Hava Kuvvetleri Harekat Merkezi'nden yasa dışı emirler verildiği, bu yüzden buranın susturulması gerektiğini kaydeden Ünal, oranın "mezar" duruma geçirilmesi talimatının ardından bu emrin yerine getirildiğini dile getirdi.
Ünal, 23.00'ten sonra birkaç kez dönemin YAŞ üyesi, davanın tutuklu sanıklarından eski orgeneral Akın Öztürk'ü aradığını ve cevap alamadığını, ulaşamadığını da salondakilere duyurduğunu belirterek, Şanver'in az önce görüştüğünü ifade edip tekrar ulaştığını kaydetti. Ünal, "Tahminen 23.47. Telefonu bana uzattı. Kendisiyle aramızda geçen diyalog şuydu. (Ünal: Akın Paşam neredesin? Öztürk: Akıncı'da torunlarla birlikteyim. Ünal: Uçuşları duyuyorsundur. Öztürk: Evet, gece uçuşu var diye düşünüyorum. Ünal: Akın Paşam, saf olmayalım, hangi cuma günü bu saatte gece uçuşu olmuş. Darbe mi yapıyor bunlar. Git kendileriyle konuş, bana da bilgi ver.)"
Abidin Ünal, Öztürk'ün, bu diyalogdan en az bir saat öncesinde gelişmelerle ilgili değişik yerlerle temas ettiği, bilgi aldığı ve olayları televizyondan dehşetle izlediğine dair ifadeler kullandığını, emir subayının ifadesinde ve çapraz sorgusunda belirttiğini aktardı.
Sözlü talimatların yanı sıra yazılı emir yayınlanması gerektiğini de belirten Ünal, bu maksatla Hava Kuvvetleri Komutanı emri olmadan hiçbir uçağın kaldırılmayacağı, talimatlara riayet etmeyenler hakkında yasal işlem yapılacağı, Hava Kuvvetleri Harekat Merkezi'nin emirlerinin yerine getirilmeyeceğine dair 5 maddelik bir metin hazırlandığını söyledi. Ünal, bu direktifin darbeye karşı hazırlanın ilk ve tek yazılı belge olduğunu bildirdi.
Ünal, Diyarbakır Harekat Komutanı'nın da aradığını ve Özel Kuvvetlerden Semih Terzi'ye 2 casa uçağı tahsis edilmesi için Ankara'dan talep geldiğini ancak uçak verilmemesini emrettiğini belirtti. Terzi'nin bu gelişmeler üzerine kendi uçağıyla kalktığını ve Etimesgut Meydanı'na indiğini anlatan Ünal, Etimesgut'a iniş izninin ise Eskişehir'den Tuğgeneral Recep Ünal tarafından verildiğini öğrendiğini aktardı.
"SİZE KİM EMİR VERİYOR?"
Abidin Ünal, 23.53'te kapıda 4-5 kişilik Arama Kurtarma İhtisaslı Personelin (AKİP) belirdiğini ve tam teçhizatlı olduğunu belirterek, ekip lideri Fatih astsubayın da izinde olmasına rağmen karşısında durduğunu söyledi. Gündüz kendisiyle gelen Mustafa astsubayın da tam teçhizatlı olduğunu, sivil Yakup Yiğit'in kendisine tabanca doğrulttuğunu ifade eden Ünal, "Burada ne arıyorsunuz?" diye sorduğunu, karşılığında "Sizin güvenliğinizi almaya geldik." diye cevap verildiğini aktardı.
Ünal, "Ben size böyle bir emir vermedim. Size kim emir veriyor." dediğini, "Bilmiyorum." diye karşılık verildiğini, bunun üzerine de "O halde emir veriyorum. Çıkın dışarı, burada iş yapıyorum." ifadelerini kullandığını kaydetti.
Ekibin çekildiğini ancak takviye beklediklerini sonradan anladığını belirten Ünal, telefonların toplanmak istendiğini ancak tepkiler üzerine vazgeçildiğini bildirdi.
Abidin Ünal, bir süre sonra 8-10 kişilik bir AKİP grubunun daha baskın yaptığını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Bağırarak ve silah sıkarak bulunduğumuz yere geldiler. Sadece çılgınlar gibi bağırıyorlar ve çıkış yapmamızı işaret ediyorlardı. Ortalık tam bir kaos ortamına dönüşmüştü. Ekibin başındaki binbaşıya, Gökhan Maldar, yaklaşarak sakin olmalarını söyleyip diyalog kurmaya çalıştım. Bu arada benim özel korumam olan AKİP başı Fatih bana sürekli olarak 'gidelim' diyordu. Plastik kelepçeyle yaklaşan AKİP'e fırsat kalmadan dışarı hareket ettik. Fatih astsubayın 'Helikoptere biniyoruz. Acele edelim' gibi sözlerini hatırlıyorum. Motor çalışır durumdaki helikoptere, benim sözde korumam olan AKİP ile bindik. Sivil giyimli AKİP Yakup Yiğit, tabancası elinde karşımda konumlandı. Sabiha Gökçen'e geldik. Yerde bekleyen casa uçağının yanına indi."
Abidin Ünal: FETÖ'nün başlattığı hava harekâtını yine Hava Kuvvetleri bastırdı
FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz darbe girişiminin komuta merkezi olan Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 469 sanığın yargılandığı davada, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Abidin Ünal müşteki sıfatıyla beyanda bulundu. Beyanında, 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını anlatan, FETÖ'nün başlattığı hava harekâtını yine Hava Kuvvetleri'nin karşı harekâtla bastırdığını söyleyen Ünal, "FETÖ darbe teşebbüsünde bulunanların gece boyu 26 sortilik jet uçuşuna karşılık 48 sortilik bir jet uçuşuyla baskı kurulmuştur" dedi.
Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Sincan Cezaevi yerleşkesindeki salonda görülen duruşmada, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında derdest edilen üst düzey komutanların müşteki sıfatıyla beyanlarının alınmasına başlandı. İlk olarak beyanda bulunan dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Abidin Ünal, bugüne kadar görülen duruşmalarda bazı sanıkların, hakkında yalan ifadelerde bulunduğunu ve kendisine iftira attığını belirtti.
'GELEN BİLGİDE DARBE TEŞEBBÜSÜNÜ İMA EDEN BİR DETAY YOKTU'
Ünal, emekli Korgeneral Mehmet Şanver'in kızının İstanbul Moda Deniz Kulübü'ndeki düğününe katılmak üzere saat 19.00'da yola çıktığını anlatarak, "Saat 19.06 sıralarında Hava Kuvvetleri Komuta Merkezi'nden arandım. Genelkurmay Komuta Harekât Merkezi emriyle askeri uçuşların durdurulduğu ve havadaki uçakların indirilmesi emri geldiği söylendi. Gelen bu bilgide darbe teşebbüsünü ima eden en ufak bir detay yoktu. Eskişehir Birleştirilmiş Hava Harekât Merkezi üzerinden işlemin derhal yerine getirilmesi emrini verdim" dedi.
'GENELKURMAY BAŞKANINA ULAŞMAM ENGELLENDİ'
Ünal, bu saatten sonra dönemin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'a ulaşmaya çalıştığını ancak kendisine "Genelkurmay Başkanı toplantıda, size döneceğiz" denilerek komutana ulaşmasının engellendiğini söyledi. Saat 22.10 sıralarında Ankara üzerinde F-16'ların uçtuğu bilgisi geldiğini söyleyen Ünal, şöyle konuştu:
"O andan itibaren durumun bir darbe teşebbüsü olduğunu değerlendirdim. O ana kadar bir darbe teşebbüsü ihtimali aklımıza gelmediği gibi hiçbir kaynaktan böyle bir bilgi iletilmiş değildi. Durumu derhal Korgeneral Şanver'e bildirdim ve salondaki bütün generalleri toplamasını söyledim. Havuz başına geçerken uçakların Akıncı Meydanı'ndan kalkmış olduğunu tahmin ederek Üs Komutanı Hakan Evrim'i aradım. Üçüncü teşebbüsümde telefonu açtı. 'Bu uçaklar senin mi?' diye sordum. 'Benim. Görevi ben verdim. Mecburum' karşılığını verdi. 'Böyle bir mecburiyet yok. Havaya uçak kalkmayacağına dair size emir verildi. Derhal indir o uçakları' dedim. Kendisine anayasal suç işlediğini de söyledim. Bana 'İndiremem. Durum bildiğiniz gibi değil. Benim hayatım da sizin hayatınız da tehlikede. Yanımdakiler de telefonu kapatmamı istiyor' dedi ve telefonu kapattı. Sonraki aramalarda bir daha açmadı."
'ÜSSÜNDEN UÇAK KALKAN KOMUTANLAR DİVAN-I HARP'LİKTİR'
Düğünde, havuz başında toplandıktan sonra bütün generallere dönerek, "Birliğinden veya üssünden uçak kalkan komutanlar Divan-ı Harp'liktir. Derhal herkes birliklerine ulaşsın ve durumu kontrol altına alsın" emrini verdiğini belirten Ünal, şöyle devam etti:
"Saat 22.30 civarında dönemin 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar aradı. Köprüler tutulduğu için karşıya geçemediğini söyledi. Orada bulunan 18 veya 19 general olarak bir kriz masası kurduk. Bu süreçte birçok telefon konuşması yaptık ve oradaki generaller ellerindeki bilgileri bana aktardı."
AKIN ÖZTÜRK'LE TELFON KONUŞMASI
Abidin Ünal, saat 23.00'te Akın Öztürk'ü telefonla birkaç kez aradığını ve ona ulaşamadığını belirterek, "Mehmet Şanver, bana, onunla az önce görüştüğünü söyledi. Tahminen saat 23.47'de telefonu bana uzattı. Nerede olduğunu sordum. Akıncı'da torunlarla birlikte olduğunu söyledi. 'Uçuşları duyuyorsundur' dedim. 'Evet, gece uçuşu var diye düşünüyorum' karşılığını verdi. Ben de, 'Akın Paşa'm, saf olmayalım, hangi cuma günü bu saatte gece uçuşu olmuş. Darbe mi yapıyor bunlar? Git kendileriyle konuş, bana da bilgi ver' dedim. Onunla aramda geçen diyalog bu şekildeydi" diye konuştu.
'ÇILGINLAR GİBİ BAĞIRIP, ÇIKIŞ YAPMAMIZI İSTİYORLARDI'
Ünal, 23.53'te kapıda 4-5 kişilik Arama Kurtarma İhtisaslı Personel'in (AKİP) belirdiğini ve tam teçhizatlı olduğunu belirterek, ekip lideri Fatih Astsubay'ın da izinde olmasına rağmen karşısında durduğunu söyledi. Gündüz kendisiyle gelen Mustafa Astsubay'ın da tam teçhizatlı olduğunu, sivil Yakup Yiğit'in kendisine tabanca doğrulttuğunu belirten Ünal, "Burada ne arıyorsunuz?" diye sorduğunu, karşılığında "Sizin güvenliğinizi almaya geldik" diye cevap verildiğini söyledi. Ünal, "Ben size böyle bir emir vermedim. Size kim emir veriyor?" dediğini, "Bilmiyorum" diye karşılık verildiğini, bunun üzerine de "O halde emir veriyorum. Çıkın dışarı, burada iş yapıyorum" ifadelerini kullandığını kaydetti. Bu kişilerin bir süre sonra gelen takviye ekiple birlikte bulundukları yere baskın yaptıklarını söyleyen Ünal, yaşananları şöyle anlattı:
"Bağırarak ve silah sıkarak bulunduğumuz yere geldiler. Sadece çılgınlar gibi bağırıyorlar ve çıkış yapmamızı işaret ediyorlardı. Ortalık tam bir kaos ortamına dönüşmüştü. Ekibin başındaki binbaşıya yaklaşarak sakin olmalarını söyleyip diyalog kurmaya çalıştım. Bu arada benim özel korumam olan AKİP başı Fatih bana sürekli olarak 'gidelim' diyordu. Plastik kelepçeyle yaklaşan darbecilere fırsat kalmadan dışarı hareket ettik. Fatih Astsubay'ın 'Helikoptere biniyoruz. Acele edelim' gibi sözlerini hatırlıyorum. Motor çalışır durumdaki helikoptere, benim sözde korumalarım ile bindik. Sivil giyimli Yakup Yiğit, tabancası elinde karşımda konumlandı. Sabiha Gökçen'e geldik. Yerde bekleyen CASA uçağının yanına indi."
'UÇAĞA BİNDİĞİMDE, İYİ UÇUŞLAR, DEDİM'
Sabiha Gökçen Havalimanı'nda uçağa bindirildiğinde, uçaktaki ekibin kendisini İstanbul'a getiren ekip olduğunu gördüğünü ve 'iyi uçuşlar' dediğini söyleyen Abidin Ünal, sanıkların beyanlarında iddia ettikleri gibi 'Akıncı'ya gidiyoruz' yönünde bir talimatının olmadığını söyledi. Uçağın saat 01.40 sıralarında Akıncı Meydanı'na indiğini anlatan Ünal, "Uçaktan ininceye kadar Akıncı'da olduğumuzu anlamamıştım. Uçaktan indikten sonra Ahmet Özçetin'le (Akıncı Üssü eski Harekât Komutanı Kurmay Albay) karşılaştığım, makam aracı istediğim ve '141'inci Filo'ya gidiyoruz' dediğime yönelik beyanlar tamamen maksatlı uydurmalardır. Ahmet Özçetin'i 141'inci Filo'ya gittiğimde gördüm. 'Komutanım hoş geldiniz' dedi. 'Hoş bulmadık' diye karşılık verdim. Yürürken, 'Bozulmuş ayarları düzeltiyoruz' dedi. Ben de, 'Sizin ayarınız bozulmuş. Allah sizlere akıl fikir versin' dedim" diye konuştu.
'GECE BOYUNCA HAPSEDİLDİĞİM ODADA KİMSEYLE GÖRÜŞMEDİM'
Filoda bir odaya kapatıldığını ve cep telefonunu burada Ahmet Özçetin'in aldığının belirten Ünal, "Kapılar üzerime kilitlenmeden önce tuvalete gitmek istediğimi söyledim. Özçetin ve iki silahlı AKİP nezaretinde tuvalete gittim. Birkaç saat sonra tekrar tuvalete gitmek için kapıya vurdum. Ses alamayınca kapıyı yumruklamaya başladım. Sonra kapı açıldı. Bu şekilde birkaç kez AKİP nezaretinde tuvalete gidip geldim. Zaman zaman speküle edilen görüntülerim bu koridorda tuvalete geliş gidiş anındaki güvenlik kamera görüntüleridir. Gece boyunca hapsedildiğim odada kimseyle görüşmedim. Fatih Kahraman'ın 'O gece ofise yerleştiğim, her türlü iletişim ortamına sahip olduğum, istediğim zaman dışarı çıkabildiğim' yönündeki beyanları yalan ve iftiradan ibarettir" dedi.
Ünal, Ahmet Özçetin'in, o gece kelepçesiz Akıncı Üssü'ne getirilmesini bahane ederek, kendisini de bu girişimin içindeymiş gibi gösterme gayreti içinde olduğunu ve hakkında verilen beyanların bu gayret içinde verilmiş iftiralar olduğunu da dile getirdi.
'TOP SESLERİ ÖĞLE SAATLERİNE KADAR DEVAM ETTİ'
16 Temmuz saat 08.00 sıralarda Akıncı Meydanı'na uçaklar tarafından top atışı yapıldığını duyduğunu belirten Ünal, "Bu saatlerde başlayan top taarruzu sesleri aralıklı olarak öğle saatlerine kadar devam etti. Bu seslerin iki ya da üç kez kalkışa teşebbüs eden ve içinde Akın Öztürk'ün de bulunduğu helikopterlerin kalkışının önlenmesi için Eskişehir Birleştirilmiş Hava Harekât Merkezi (BHHM) tarafından F-4 uçaklarını görevlendirilmesi ile gerçekleştiğini sonradan öğrendim" ifadelerini kullandı.
'SAAT 14.20 SIRALARINDA AKIN ÖZTÜRK GELDİ'
Saat 14.20 sıralarında tutulduğu odaya Akın Öztürk'ün geldiğini anlatan Ünal, "Metal düğmeli gömlekle resmi üniformalıydı. 'Sen burada mıydın?' dedi. Gece boyunca Genelkurmay Başkanı ile birlikte olduklarını, darbeyi önlemeye çalıştıklarını, halen müzakerelerin devam ettiğini, sivil savcıya değil askeri savcıya teslim olmayı teklif ettiklerini, bu arada iki kez helikopterle ayrılmaya teşebbüs ettiğini ancak ateş açıldığı için kalkış yapamadığını söyledi. Genelkurmay 2'nci Başkanı'nın da karargâhta olduğunu söyleyerek, yanına gitmemizi istedi. Ben kabul etmedim. Helikopterle Akıncı Üssü'nden ayrılamayan Akın Öztürk'ün bizlerle birlikte ayrılmayı planlamış olabileceğini tahmin ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.
'ELİMİ ÖPEREK AF İSTEDİ'
Ünal, Akın Öztürk ayrıldıktan sonra Astsubay Yılmaz Bahar'ın yanına geldiğini belirterek, "Elinde meşrubat ve pasta ile içeri girdi. 'Komutanım bizi affedin. Biz vatan haini değiliz, iki yıldır bizi 'kafanızı koparacaklar' diye korkuttular' dedi. Elimi öperek af istedi. Gözleri yaşardı. Ben de asıl affın devlete ait olduğunu ifade ettim, ayrıldı. Bir süre sonra gelerek telefonlarımı bıraktı. Telefonu alınca önce Eskişehir'i aradım. Bombalama için teşekkür ettim. Kimin planladığını sordum. 'Ortak akılla planlandı' diye cevap verildi" dedi.
ÇOK KONUŞULAN GÖRÜNTÜLERİN YAŞANDIĞI ANI ANLATTI
Saat 16.30 sıralarında Akın Öztürk'ün tekrar yanına geldiğini anlatan Ünal, "Bana, 'Orgeneral Yaşar Güler'le geldik, kendisi dışarıda, gidiyoruz' dedi. Akın Öztürk'le birlikte koridorda yürüyerek çıktık. Üzerinde çok spekülasyon yapılan Öztürk'le birlikteki kamera görüntüsü bu ana ait görüntülerdir. Dışarı çıktığımızda Yaşar Paşa ile kucaklaştık. Yanında Korgeneral Yıldırım Güvenç de vardı. Birlikte odalara girdiğimizde her odada bir generalin elleri bağlı olarak bulunduğunu gördük" diye konuştu.
'FETÖ'NÜN 26 SORTİLİK UÇUŞUNA 48 SORTİLİK KARŞILIK'
Daha sonra komutanlarla durum değerlendirmesi yaptıklarını ve akşam saatlerinde Başbakanlıkta yapılan toplantıya katıldığını belirten Ünal, "FETÖ'den arınacak tedbirlere ağırlık verdik" ifadelerini kullandı. Beyanında o gece yaşananlarla ilgili bir değerlendirme yapan dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Abidin Ünal şunları söyledi:
"Saat 04.53'ten itibaren karşı hava harekâtı başlatılmış. Sırasıyla Erzurum, Dalaman, İncirlik, Balıkesir, Afyon ve Eskişehir meydanlarından kalkan uçaklarla önce havadaki uçaklara müdahale edilmiş, daha sonra Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakanın talimatına uygun olarak Akıncı Meydanı'nın uçak kaldırılmaz hale getirilmesi için önce pistlere top taarruzu, sonra bombalama yapılmıştır. Saat 08.03 itibarıyla Akıncı Meydanı'ndan değil uçak, helikopter dahi kaldırılmaz hale getirilmiştir. FETÖ darbe teşebbüsünde bulunanların gece boyu 26 sortilik jet uçuşuna karşılık 48 sortilik bir jet uçuşuyla baskı kurulmuştur."
'DARBECİLERİN HAVA HAREKATI, YİNE HAVA KUVVETLERİ'NCE BASTIRILDI'
Ünal, FETÖ mensuplarının başlattığı hava harekâtının yine Hava Kuvvetleri'nce bastırıldığını vurgulayarak, akşam 22.03'te başlayan hava faaliyetinin 10 saat sonra sabah 08.03'te sonlandırıldığı ifade etti. Ünal, beyanlarının ardından Mahkeme Başkanı Selfet Giray ve avukatların sorularını yanıtladı. Ünal'ın, duruşmanın ikinci bölümünde sanıkların sorularını yanıtladığı belirtildi.
YORUMLAR