Son dakika... Gizli nükleer üsler ortaya çıktı! Uydu...

Son dakika... Gizli nükleer üsler ortaya çıktı! Uydu görüntüleri için 'en kötü senaryo' uyarısı

Uydu fotoğraflarının analizine göre, Çin çölde 100'den fazla füze silosu inşa ediyor. Araştırmacılar bu durumun ülkenin nükleer kapasitesinin olası bir genişlemesine işaret ettiğini söylüyor.

01 Temmuz 2021 - 17:05

Son dakika... Gizli nükleer üsler ortaya çıktı! Uydu görüntüleri için 'en kötü senaryo' uyarısı

Giriş Tarihi: 01.07.2021 Güncelleme Tarihi: 01.07.2021 

Çölü ortasında 'nükleer tarla'! Uyduya yakalandı...Son dakika haberine göre, küresel dominasyon peşinde olmakla suçlanan Çin'le ilgili inanılmaz uydu görüntüleri ortaya çıktı. Çölün ortasındaki tesislerle ilgili uzmanlar "Neden bu kadar acele ediyor?" sorusunu sordu.

milliyet.com.trUydu fotoğraflarının analizine göre, Çin çölde 100'den fazla füze silosu inşa ediyor. Araştırmacılar bu durumun ülkenin nükleer kapasitesinin olası bir genişlemesine işaret ettiğini söylüyor.Analistler, genişlemenin “endişe verici bir gelişme” anlamına geldiği konusunda uyardılar ancak aynı zamanda büyük nükleer güçler arasında silahsızlanma konusunda gerginliğe dikkat çekerek 'en kötü senaryoya' karşı dikkatli olunması çağrısında bulundular.100ÜN ÜSTÜNDE SİLO100'ÜN ÜSTÜNDE SİLO 

İlk olarak Perşembe günü Washington Post gazetesinde yayınlanan araştırmaya göre, Gansu eyaletindeki çölde kıtalararası balistik füze taşıması muhtemel en az 119 silo inşa edildiği belirlendi.Araştırmacılardan biri olan ABD'li nükleer uzman Jeffrey Lewis, 700 kilometrekareden fazla alana yayılmış olan Yumen yakınlarındaki sitenin fırlatma merkezleri, kablo hendekleri, yollar ve küçük bir askeri üs olarak işlev görebilecek yeraltı sığınaklarının inşasını içerdiğini söyledi.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'ne göre, Çin'in yaklaşık 350 nükleer savaş başlığına sahip olduğuna inanılıyor, bu rakam ABD veya Rusya'nın sahip olduklarından çok daha az.

Nisan ayında ABD nükleer kuvvetlerinin başı, Çin'in nükleer yeteneklerinin 'nefes kesen bir genişleme içerisinde olduğu' konusunda uyarmıştı.Siloların sayısı, füzelerin sayısıyla ilişkili olmak zorunda değil. Lewis, bu siloların füzelerin nerede tutulduğunu kısmen gizlemek için de kullanılabileceğini öne sürerek bu durumu şöyle açıkladı:

10“Yani 120 silo 120 füze demek gibi görünse de, füze sayısı 12 de olabilir. Bilemiyoruz. Çin yalnızca bir avuç füze konuşlandırsa bile, güçleri zamanla silolara dönüşebilir. Yine de sayı ister 12 ister 120 olsun, bu endişe verici bir gelişme.”

Çin'in AB temsilcisi, ülkenin NATO üyelerinden çok daha az nükleer savaş başlığına sahip olduğunu ve nükleer olmayan devletlere karşı bunları kullanmamayı veya kullanmakla tehdit etmemeyi taahhüt ettiğini söyledi.Çinli yetkili, 'doğası gereği savunmacı' bir politikaya bağlı olduğunu ve askeri modernizasyon arayışının haklı ve makul olduğunu söyledi. Haziran ayı başlarında, Çin'in Dışişleri Bakanı Wang Yi, ülkenin önce nükleer silah kullanmama ilkesine bağlı olduğunu vurgulamıştı.

Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'ndaki nükleer politika programının eş direktörü James Acton, silo inşaatının ortaya çıkması üzerine 'en kötü senaryoya' karşı çağrıda bulundu.Acton, "Çin'in nükleer cephaneliğini neden bu kadar hızlı genişletmek istediğini sorgulamak için birçok neden var" dedi ve devam etti:"Çin'in nükleer modernizasyon programının büyük ölçüde ABD ile ilgili endişelerden kaynaklanabileceğini anlayın. Çin, ABD'nin bir çatışmada nükleer güçlerine önceden saldırabileceğinden endişe ettiği konusunda oldukça açık."

İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, Çin ordusunun muhtemel işgaline karşı ABD ve Japonya'nın çok gizli bir savaş oyununu sahneye koyduğunu bildiriyor. Habere göre, Donald Trump'ın başkanlığının son yılında hayata geçirilen planda, Çin'in Tayvan'ı işgal etmesiyle ortaya çıkacak senaryo üzerine ABD ve Japonya orduları harekete geçti.

20Özellikle Japonya'nın böyle bir çatışmaya dahil olma olasılığını değerlendiren haber, Washington'un muhtemel bir savaşta Japonya'daki hava üslerine nasıl bel bağladığının altını çizdi. Bir yetkili, ABD ve Japonya'nın Çin deniz ve hava kuvvetlerinin hareketleri hakkında bilgi alışverişinde bulunmak için Tayvan ile acil olarak 'üçlü paylaşım mekanizması' oluşturması gerektiğini söyledi.Yetkili, “Bu tür verilerin bir kısmı Tayvan-ABD ve Japonya-ABD arasında paylaşılıyor. Ancak üçlü olarak doğrudan bir paylaşımımız yok” dedi ve ekledi: “Böyle bir şeyi beklenmedik bir durumun ortasında kurmaya başlayamazsınız. Şimdi başlanması gerekiyor."Habere göre ABD, Japonya ve Tayvan'dan yetkililer, müttefik jetleri tanımlamayı kolaylaştıran askeri uçak kodlarını paylaşmak için 2017'de varılan bir anlaşmanın ardından işbirliğinin 'önemli ölçüde arttığını' belirttiler. İki müttefikin nihai hedefinin Tayvan için 'bütünleşik bir savaş planı' geliştirmek olduğu bildiriliyor.

Çin, bağımsızlığını kabul etmediği Tayvan'a 350 kilometre uzaklıkta yer alan Senkaku Adaları'ndaki Japonya hakimiyetini de tanımıyor ve Diaoyü ismini kullanmayı tercih ediyor.

ABD Hava Kuvvetleri'ne ait bir askeri kargo uçağının Haziran ayı başındaki uzun yolculuğu, Tayvan'ın başkenti Taipei'de resmi karşılamayla sona ermişti. Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu tarafından karşılanan ABD heyetinde senatörler Christopher Coons, Tammy Duckworth ve Dan Sullivan vardı. Senatörlerin ikisi Demokrat, biri Cumhuriyetçi'ydi.

30Global Times'a demeç veren hükümet destekli düşünce kuruluşunun uluslararası ilişkiler uzmanı Lv Xiang ise, ziyareti Biden döneminin en tehlikeli provokasyonu sözleriyle niteleyip Çin'in kayıtsız kalmayacağını söyledi. CNN, Çin medyasının geçtiğimiz yıl Ağustos ayında Tayvan'daki ABD askeri uçaklarını 'savaş' nedeni olarak gösterdiğini, Global Times'ın "Washington ve Taipei ateşle oynuyor" ifadesini kullandığını hatırlattı. 31 Ağustos'taki başyazıda Tayvan'ın ABD uçaklarına iniş-kalkış izni vermesinin Çin'in kırmızı çizgisi olduğu vurgulandı, Pekin yönetiminin söz konusu havalimanlarını bombardımana tutup yok edeceği yazıldı.ö

ABD ve müttefiki Tayvan ile bilek güreşine tutuşan Çin, bir savaş gemisi, bir helikopter gemisi ve bir nükleer denizaltıdan oluşan yeni silahlarını resmen dünyaya gösterdi. Bağımsızlığını tanımadığı Tayvan'la giderek tansiyonu artıran Çin lideri Xi Jinping, Nisan ayında güneydeki Sanya şehrinde düzenlenen askeri törene kravatsız sade bir gömlekle katıldı.Çin Merkez Televizyonu (CCTV), liman şehri Sanya'daki törende sayıları 1200'ü bulan askeri ve 30 helikopteri taşıyabilen Hainan gemisinin tanıtıldığını bildiriyor. Televizyonun büyük bir gururla ekrana getirdiği kayıtta, ayrıca 300 metreye dalabilen Chanzheng-18 adlı nükleer denizaltı ile balistik füzeler taşıyabilen yeni savaş gemisi de gösterildi.Resmi medyadaki haberlerde yeni silahların Çin'in askeri teknolojisindeki köklü değişikliği gösterdiği belirtildi ve hiçbir ülkenin üç farklı savaş gemisini aynı anda hizmete sokamayacağı savunuldu. Komünist Parti'nin yayın organı Global Times gazetesine konuşan Çinli askeri uzman Song Zhongping, üç savaş gemisinin Tayvan ve Güney Çin Denizi krizlerinin çözümünde önemli bir rol oynayabileceğini ileri sürdü.

Güney Çin Denizi'nde sık sık karşı karşıya gelen ABD ve Çin, bu kez uçak gemileriyle gövde gösterisine girişti. Çin,bağımsızlığını tanımadığı Tayvan yakınlarına iki uçak gemisi yollayıp tatbikata başladığını duyurdu. Çin ordusunun tatbikatında Liaoning uçak gemisi göze çarpıyor.Çin'in Global Times gazetesi, uçak gemisi Liaoning'in tatbikat için Tayvan yakınlarına ulaşmadan önce Miyako Boğazı'ndan geçip Filipin Denizi'ne açıldığını yazdı. Resmi açıklamada altı çizilen bir başka unsur ise, gelecekte benzer tatbikatların daha fazla yapılacağı oldu.

Tayvan'ın en önemli müttefiki ABD ise, bu sabah beklenen hamleyi ilan etti. ABD'nin açıklamasını uluslararası haber ajansları 'acil' koduyla duyurdu. ABD donanması, USS Theodore Roosevelt uçak gemisinin başını çektiği taarruz grubunun 4 Nisan itibariyle tatbikat için Güney Çin Denizi'ne giriş yaptığını açıkladı.Açıklamada Güney Çin Denizi'ndeki askeri hareketlilik rutin bir operasyon olarak tanımlandı. USS Theodore Roosevelt, üç ayı geride kalan 2021 yılında ikinci kez aynı bölgede.SAVAŞ UÇAKLARI HAVADA ÇARPIŞTISAVAŞ UÇAKLARI HAVADA ÇARPIŞTI 

Çin tehdidi nedeniyle alarmda olan Tayvan Hava Kuvvetlerine ait iki F-5E jeti, Mart ayı sonunda havada çarpıştı. Kokpitlerinde birer pilotun bulunduğu jetler, yerel saatle öğleden sonra 14.30'da gerçekleşen kalkıştan 36 dakika sonra birbirine girdi.

40Yerel medyaya yansıyan ilk görüntülerde uçakların enkazının kilometrelerce alana yayıldığı göze çarptı. Pilotlardan birinin paraşütüyle kıyıya inmeyi başardığı bildirildi. ABD üretimi F-5'ler, 1970'lerin sonundan bu yana Tayvan ordusu tarafından kullanılıyor.

ABD'nin desteklediği Tayvan'la sürekli işgal tehditleri savuran Çin arasındaki boğaz, halihazırda yeryüzünün en tehlikeli noktalarından biri. 2021'in başından bu yana askeri hareketlilik zirve noktasına çıkarken, uçak gemileri ve denizaltılar bölgeye yığıldı.İngiliz medyası, Şubat ayında Çin ve ABD arasında her zamankinden daha çok bir savaşın patlak verebileceğini yazdı. Devlerin kapışma alanı ise, Pekin yönetiminin bağımsızlığını tanımadığı Tayvan. Daha önce Tayvan'ı işgal edebileceğini Devlet Başkanı Şi Jinping'den ordudaki generallere kadar birçok farklı isimle ilan eden Çin, ABD'deki başkan değişikliğinin ardından baskısını daha da artırdı.

Tüm yaşananları değerlendiren ABD'nin en etkili dış politika uzmanları, bölgede bir çatışma ihtimalinin son 13 yılda ilk kez en üst düzeye çıktığı uyarısını yaptı. ABD Dış İlişkiler Konseyi-Council on Foreign Relations (CFR) düşünce kuruluşunun uzmanlarına göre, Tayvan halihazırda yeryüzünde bir savaş çıkma ihtimali bulunan en tehlikeli bölge.

ABD'nin Çin'e gözdağı için USS Ohio denizaltısını bölgeye göndermesi, CNN International'da 'Bu Pasifik'teki en korkutucu ABD donanma silahı olabilir' başlığıyla duyuruldu. Analizde, Soğuk Savaş'ta birçok Sovyet şehrini aynı anda yok etmek için üretilen denizaltının harekete geçtiği belirtildi.

50Uzun yıllar nükleer füzelerle okyanusların altında dolaşan denizaltıdan daha sonra nükleer füzeler çıkarıldı ancak halen kapasitesi inanılmaz. USS Ohio'ya tam 154 Tomahawk kruz füzesi yüklenebiliyor. Bu denizaltıyı en yakın rakibinden yüzde 50'yi aşkın daha fazla bir kapasiteye ulaştırıyor. Denizaltıdan karaya da fırlatılabilen füzelerin savaş başlıkları 450 kilogram ağırlığa sahip.

USS John S. McCain savaş gemisi de, Şubat ayı başında Tayvan Boğazı'ndan geçerek yine Pekin'in hak iddia ettiği Şişa (Paracel) adalarının kara sularına girdi. ABD'nin hamlesi Çin'in ciddi şekilde tepkisini çekti ve savaş gemisinin peşine düşüldü.Ocak ayı sonunda ise Pekin yönetimi bağımsızlığını kabul etmediği Tayvan semalarında çok sayıda savaş uçağı uçurdu, Güney Asya'da şimşek yüklü bulutlar çarpıştı. Reuters gövde gösterisinin ABD uçak gemisinin bölgeye ulaşmasından hemen sonra gerçekleştiğini bildirdi. Tayvan, USS Theodore Roosevelt uçak gemisinin tartışmalı Güney Çin Denizi'nde bulunduğu sırada en az 15 uçağın hava sahasını ihlal ettiğini açıkladı. Çin jetlerine karşı Tayvan savaş uçakları da havalandı.

Tayvan ve Çin, hayli fırtınalı geçen 2020 yılını geride bıraktı. Eylül ayında savaş uçaklarıyla birbirlerine meydan okudular, birkaç hafta geçmeden resmi televizyon bu kez dünyanın yüreğini ağzına getiren görüntüleri ekrana getirdi.

60Çin Merkez Televizyonu (CCTV) kanalının yayınladığı video kaydında, binlerce askerin havadan ve karadan ismi açıklanmayan bir adaya füzeler ve insansız hava araçlarıyla saldırdığı görülüyor.

Tayvan, Çin'in en hassas bölgesel sorunu. Çin'de 2005 yılında Ulusal Halk Kongresi'nin yıllık toplantısında, Tayvan’ın bağımsızlığına karşı gündeme alınan yasa tasarısı oybirliğiyle kabul edilmişti. Söz konusu yasa, resmi olarak bağımsızlık ilan etmesi halinde Tayvan’a karşı askeri güç kullanılmasını öngörüyor.Çin Tayvan'ı bir gün anakara ile bir araya gelecek bir eyaleti olarak görse de, birçok Tayvanlı ülkelerinin bağımsız olduğunu savunuyor. Çin ayrıca uluslararası alanda tecrit etmeye çalıştığı Tayvan'la, diplomatik ilişkileri olan az sayıdaki ülkeye de baskı uyguluyor.Pekin yönetimi 2019'un başında Tayvan'ın bağımsızlığının bir felaket olacağını duyurmuş, Şi Jinping ada ülkesinin egemenliklerini kabul etmemesi halinde saldırabileceklerini söylemişti. Ada ülkesindeki bağımsızlık yanlılarını tehdit eden Çin lideri Şi, "Tayvan'daki herkes, bağımsızlığın, büyük bir felaket olacağını anlamalıdır" demişti: "Ayrılıkçı herhangi bir adıma izin vermeyeceğiz. Kuvvet kullanmamak noktasında bir söz vermeyeceğimiz gibi, tüm gerekli adımları atmak konusunda da hakkımızı saklı tutacağız"

69DIA'nın raporunda, "Hava, deniz, uzay ve siber uzaydaki askeri kabiliyeti, Çin'i bölgede iradesini dayatabilecek konuma getirdi" ifadesi yer alıyor. İstihbarat raporunda, Çin'in bölgesel ve küresel hedefleri vurabilecek, radara yakalanmayan orta ve uzun menzilli savaş uçakları geliştirdiğini, bu uçakların 2025'e kadar operasyonel hale gelebileceği belirtiliyor.

Bu haber 990615 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
1 Mayıs açıklaması: 78 ilde 212 etkinlik yapıldı, 409 şahıs gözaltına alındı
1 Mayıs açıklaması: 78 ilde 212 etkinlik yapıldı, 409 şahıs...
ALLAH (C.C.)
ALLAH (C.C.)